MIS SEE ON? #3 MINERAALÕLI

Kõik vist teavad, et mineraalõli on naftasaadus. Mineraalõlisid on mitmeid erinevaid. Põhiliselt saab neid eristada viskoossuse ja puhtuse järgi. Toodete siltidelt võib peale nimetuse Mineral Oil leida ka näiteks nime Paraffinum Liquidum. Väga paljud kosmeetikatarbijaid usuvad, et mineraalõli on saatanast. Kas tegemist ongi siis põhimõtteliselt mootoriõliga või ei ole asi ikka nii hull midagi?

KAHJULIK. Ummistab poore, sest ei lase rasul nahapinnale jõuda. Väga ebasobiv rasusele nahale, tekitab raske tunde. Ei lase nahal hingata ning kasulikel ainetel imenduda. Takistab jääkainete eraldumist. Toksiline ja soodustab vähi teket. Pikaajalisel mineraalõli sisaldavate toodete kasutamisel muutub nahk elutuks ja kuivemaks.

KASULIK. Mineraalõli põhjustab väga harva allergiaid ning on tunnistatud üheks ohutumaks niisutajaks üldse. Takistab küll mingil määral õhu juurdepääsu nahale, aga seda peakski hea antioksüdant tegema. Kindlasti ei lämmata nahka. Ei ummista poore, imendub halvasti nahka. Kaitseb nahka külma eest.



Jah, mineraalõli on osaliselt nafta destillaat, kuid seda on nii palju töödeldud ja puhastatud, et päris naftast pole praktiliselt jälgegi alles. Mineraalõlidel on mitu klassi, kõige madalam tase on tehnikas kasutatav (mootorid jne) õli, mis on puhastamata ning sisaldab tõesti kantserogeene. Väidetavalt on kosmeetikas kasutatavad kõrgeima klassi mineraalõlid kas USP (United States Pharmacopeia) või BP (British Pharmacopeia) tõendiga ning ohutud. Mida puhtam õli, seda vähem ka poore ummistab. Aga kust ma tean, kui puhast õli tootja tegelikult kasutab? 

Mineraalõli kasutatakse laialdaselt, sest see on odav ja säilib hästi. Arusaadav, aga mina eelistaksin siiski misiganes taimset õli selle asemel (kusjuures näiteks isegi tavalisel rapsiõlil on palju häid omadusi). Ma usun, et mineraalõli võib aidata küll näiteks nahas niiskust hoida, aga taimsetes õlides on ju  nii palju vitamiine, mineraale ja kasulikke rasvhappeid. Mineraalõli on nende kõrval lihtsalt mõttetu sünteetiline mass.

Sain veel teada, et mõnel pool kasutatakse mineraalõli ka toiduainetetööstuses. Näiteks kommide läikivamaks muutmisel. Iuuu, no see on küll veits tülgastav ju?:D Aga olge rahulikud, Euroopa Liidus sellist nalja ei lubata.

Kuidas teie mineraalõlisse suhtute?
________________________________________________________________________       
Loe lisaks:
  • http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/mineral-oil
  • http://www.ekk.edu.ee/vvfiles/0/kosmeetilise_keemia_6ppematerjal_kosmeetikutele.pdf
  • http://www.drfranklipman.com/3-key-reasons-to-avoid-mineral-oil/
  • http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/keha-salakaval-sober-mineraaloli-meie-kosmeetikas-ja-toidus#.VJGUq9KUeAk

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar